torsdag 9. september 2010

Artikkel om unges medievaner

La meg først så ta opp hvordan vi i nåtiden bruker internett. Så mange som tre av fire nordmenn bruker internett i løpet av en dag. Det er ganske mange, ca 3 millioner nordmenn er på internett i løpet av dagen. Og i gjennomsnitt bruker hver nordmann 1 time og 41 minutter på internett. Det er oss som er unge og yngre voksne som er de største brukerne. Vi som er elever i den videregående skolen bruker i gjennomsnitt 75 minutter per dag på internett. Denne undersøkelsen var fra 2009, og den aller nyeste undersøkelsen som ble offentliggjort på radio i går, 08.09.10, sier at en gjennomsnittlig elev i den videregående skolen bruker 4 timer på internett, noe jeg synes høres mer riktig ut.
Internettbruken er aller størst blant nordmenn med høy utdanning. Når det gjelder hva vi bruker internett til, så bruker vi det aller mest til å lese nyheter, hele 67% av nordmennene gjør dette. Rett etter kommer epost med 61% og ulike nettsamfunn som Facebook, med 39%. VG publiserte en artikkel i januar hvor de sa at 1,5 millioner nordmenn er på Facebook, noe som sikkert har økt nå.  Bruk av banktjenester over internett øker stadig, og dette brukes like mye av alle, uansett utdanningsnivå. Menn bruker internett ganske mye mer enn menn. Forskjellen er hele 18 minutter. 


Åtte av ti nordmenn ser på tv i løpet av en dag. Og bruken er størst blant barn mellom 9 og 12 år, og eldre fra 67 til 79 år, hele 86% av disse ser mye på tv. Bruken er minst blant mennesker med høy utdanning. De eldre menneskene liker å se på nyheter og debatter, mens den yngre garde ser helst serier og musikkprogram. Nordmenn bruker i gjennomsnitt 2 timer og 28 minutter på tv hver dag. Det synes jeg høres ganske mye ut. For min del så ser jeg nesten ikke på tv, men bruker mye tid på internett. Man kan se også se tv på internett, men det er ikke med i statistikken.

I en undersøkelse gjort blant elevene på MIK 1, Kongsberg  bruker nærmere 100% av elevene internett daglig, nest etter det kommer SMS på mobilen. Det vi bruker minst er tidsskrifter som har bare 3,3%. Vi er glade i å få med oss lokale nyheter og så mye som 76% av elevene leser lokalavisen Laagendalsposten daglig. Ingen i medieklassen ser på tv mer enn to timer per dag. Vi bruker internett til chatting, nett-tv, musikk, epost og lese nyheter.  

Kilder:
Fjernsyn-SSB
Artikkel fra VG
Undersøkelse gjort i MIK 1

1 kommentar:

  1. Fint at du oppdaterer medievanene når det gjelder Internett. Du har fått fram noen viktige fakta. Utfordringen framover blir å avdekke endringer i medievanene over tid og forklare hvorfor vi har fått disse endringene.

    SvarSlett